Kysymys vartalontarkastuksesta tyttöjen jääkiekossa herättää aina kiivasta keskustelua. Naisten jääkiekkoon täyden tarkastuksen palauttamisen kannattajat uskovat, että tämä opettaa tytöt pelaamaan pää pystyssä ja ehkäisee monia vakavia vammoja, joita tapahtuu jäällä sekä tahallisista että tahallisista kosketuksista. Mutta tekisikö kehontarkastuksen lisääminen takaisin naisjääkiekkoon pelaajille turvallisempaa vai olisiko siitä enemmän haittaa kuin hyötyä?
Henkilökohtaisesti en usko, että kehontarkistusta pitäisi lisätä takaisin naispeleihin, mutta mielestäni tyttöjääkiekkopelaajille on opetettava, kuinka lyödä oikein ja miten kehokontakti aloitetaan oikein. Tytöt joutuvat lyömään ja loukkaantumaan, koska he eivät pysty suojautumaan kehon kosketukselta, ja jotain on tehtävä.
Pelaa ”Heads-Up” -jääkiekkoa
Tyttöjen on opittava pelaamaan ”heads-up” -kiekkoa, ja kehontarkastuksen palauttaminen peliin näyttää helpoimmalta tapaa opettaa tämä taito pelaajille. Kun pelaaja ajaa yli keskellä jäätä tai saa tuulen kaatumaan hänestä luuta murskaavasta laudoista vasten, hän ”oppii” pitämään päänsä pystyssä suojatakseen itseään. Vaikka en ole täysin eri mieltä tästä ”tulikokeilusta” -tavasta opettaa pelaajia suojelemaan itseään, todellisuus on, että suurin osa tyttöjen jääkiekossa tapahtuvista vammoista johtuu satunnaisista kosketuksista, eivätkä ne johdu tahallisesta tarkastuksesta. Tyttöjen jääkiekkopelaajat eivät loukkaannu, koska heidän vastustajansa yrittävät lyödä heitä lautojen läpi tai asettaa heidät siniviivalle ison osuman saavuttamiseksi.
Yksi suurimmista syistä, miksi tytöt loukkaantuvat tästä satunnaisesta kontaktista, on se, että heiltä puuttuu tietoisuus siitä, että he joutuvat osumaan. Kun miesten jääkiekkoilija luistelee alas jäällä, hän ajattelee aina: ”Minä tulen iskemään”. Tyttöjen jääkiekkopelaajien mielessä tämä ajatus tulee harvoin mieleen. Heillä on tapana luistella päät alaspäin, katsoa ja ”kalastaa” kiekkoa, sen sijaan että he pelaavat heads-up-tyyliä jääkiekkoa, joka on kriittistä selviytymisen kannalta miesten pelissä. Jos tytöt eivät leiki pää ylhäällä, he ovat tietämättömiä siitä, mitä ympärillään tapahtuu, eivätkä ole valmiita ottamaan yhteyttä.
”Heads-up”-jääkiekon pelaaminen tarkoittaa, että voit nähdä kontaktin tulevan. Kun tytöt jääkiekkoilijat ovat tietoisia siitä, että he voivat saada iskun, heillä on kolme tapaa käsitellä kontaktia.
1) Poistu tieltä: Tämä on aina turvallisin ja viisain päätös, mutta aina ei ole aikaa ja tilaa sille.
2) Ota iskun koko voima: Tämä on passiivinen ja vaarallisin vaihtoehto. Valitettavasti useimpia tyttöjä ei opeteta käsittelemään kontaktia oikein, ja tämä on se vaihtoehto, jonka he valitsevat useimmiten.
3) Ota yhteyttä:
Tämä on aktiivinen ja turvallisin vaihtoehto, jos et pysty välttämään kosketusta kokonaan. Sen sijaan, että antaisit itsesi litistää lautoja vasten, ottamalla askeleen vastaantulevaan pelaajaan ja nojaamalla heihin vähennät vastustajasi sökillä antamaa voimaa. Aktiivinen siirtyminen tarkastukseen auttaa suojelemaan tyttöjä loukkaantumisilta kosketuksen seurauksena.
Meidän on koulutettava tytöille, kuinka he voivat suojella itseään ja antaa heille työkalut, joita he tarvitsevat paitsi selviytyäkseen myös menestyäkseen naispeleissä. Ennen kuin tytöt edes astuvat jäälle, heidän on oltava tietoisia siitä, että kontakti tulee olemaan. Kun he ovat jäällä, heidän on leikittävä pää ylhäällä nähdäkseen milloin kontakti tulee. Ja kun tämä kontakti tapahtuu, heidän on oltava valmiita ja siirtymään aktiivisesti kontaktiin passiivisten sijasta.
On suuri ero sen välillä, kuinka opettaa tyttöjä pelaamaan heads-up-jääkiekkoa ja opettaa heille kehontarkistus. Vaikka kehontarkistuksen tuominen takaisin naisten peliin pakottaa tytöt olemaan tietoisempia kontaktista, tämä muutos myös tekee pelistä enemmän voimaa ja selviytymistä, mutta vähemmän nopeutta ja taitoa. Tyttöjen pelit ovat erilaisia ja säännöt ovat erilaiset syystä. Opeta tytöille pelaamaan heads-upilla ja olemaan aktiivisia kontaktien sijasta passiivisena, mutta jätä pojille koko kehon tarkastus.
Jos haluat lisätietoja naiskohtaisesta jääkiekkoilijan kehityksestä, hanki ilmainen raportti: The 6 Secrets of In-Season Success osoitteessa. Valmentaja Kim McCullough, MSc, YCS on urheilullisen kehityksen asiantuntija ja Total Female Hockeyn perustaja. Sen lisäksi, että Kim on kouluttanut ja valmentanut tyttöjä kaikilla jääkiekon tasoilla aloittelijasta maajoukkueeseen, hän on pelannut myös maailman korkeimmalla tasolla naisten jääkiekossa viimeisen vuosikymmenen ajan. Kimin naispelaajien kehityssivustot antavat aloittelevien nuorten pelaajien valmentajille ja vanhemmille pääsyn uusimpiin ohjelmiin, artikkeleihin ja neuvoihin, kuinka auttaa pelaajiaan viemään pelinsä uudelle tasolle.