Heti ensimmäisistä olympialaisista lähtien olympialajina ollut pikaluistelu on yksi perinteisimmistä talviurheilulajeista. Sen suosio perustuu varmasti osittain harrastamisen helppouteen – pikaluistelua voi harjoitella helposti vaikka järven jäällä, sillä lajissa ei vaadita mitään sen kummempia varusteita luistimia lukuun ottamatta. Toki ammattilaisilla on pikaluistelussakin nykyään mahdollisimman pienen ilmanvastuksen tarjoava puku sekä huipputason luistimet.
Pikaluistelu on ollut suosittua myös Suomessa aivan lajin syntyajoilta lähtien, ja Suomi hallitsi pikaluisteluratoja yhdessä naapurimaamme Norjan kanssa aina 1950-luvulle asti.
Pikaluistelun eri matkat ja säännöt
Pikaluistelumatkoja on neljä erilaista: 500 metriä, 1500 metriä, 5000 metriä ja 10 000 metriä. Useimmiten pikaluistelussa ei kuitenkaan kilpailla erillisillä matkoilla yksittäisten kisojen voitosta, vaan lajissa on perinteisesti arvostettu kaikkien matkojen taitajia. Tähän sääntöön ovat poikkeuksena ainoastaan olympialaiset, joissa mitaleita jaetaan erikseeen jokaisen matkan kolmelle parhaalle urheilijalle.
Säännöiltään pikaluistelu on todella yksinkertainen laji. Pikaluistelurata on pituudeltaan 400 metriä, ja sitä kiertävät kerrallaan kaksi luistelijaa. Rata on jaettu kahteen erilliseen väylään, joista toinen kulkee radan sisäosassa, toinen ulko-osassa. Tasapuolisuuden vuoksi kilpailijat vaihtavat rataa kertaalleen jokaisella kierroksella. Tämä tapahtuu takasuoralla, jossa radat yhdistyvät toisiinsa. Jos kyseessä on yksittäinen kilpailu, voittaa nopeimmin matkan luistellut kilpailija. Yhteiskisassa voittaja määritetään sen sijaan jokaisen matkan 500 metrin keskiajan perusteella.
Kuuluisia pikaluistelijoita Suomessa
Suomalaiset ovat olleet perinteisesti todella kovia tekijöitä pikaluistelussa, vaikka tahti onkin viime vuosina hiukan hiipunut. Silti lajin suosio on edelleen Suomessa monia muita maita kovemmalla tasolla.
Clas Thunberg on ehkäpä Suomen kuuluisin pikaluistelija kautta aikain. Jääkenttien Paavo Nurmeksi tituleerattu Thunberg nappasi ensimmäisen arvokisakultansa vuonna 1923 Tukholman MM-kisoissa. Seuraavan vuonna järjestettiin historian ensimmäiset olympiakisat Chamonix’ssa, ja niissä Thunberg nappasi itselleen peräti kolme olympiakultaa. Yhteensä miehen komea luistelu-ura palkittiin viidellä kultamitalilla sekä olympialaisissa että MM-kisoissa.