Legendat

Juha Mieto

Juha Mieto on yksi suomalaisen hiihdon suurimmista legendoista, ja hänet muistetaan erityisesti vuoden 1980 olympialaisista Lake Placidista. Tuolloin Mieto hävisi 15 kilometrin kilpailun ruotsalaiselle hiihtosankarille Thomas Wassbergille niin pienellä marginaalilla kuin se ylipäätään on mahdollista. Täysin samalla hetkellä maaliviivalle saapuneiden Miedon ja Wassbergin eroksi saatiin nimittäin lopulta vain yksi sadasosasekunti. Katkerampaa tappioita hiihtokisassa ei ole tätä ennen tai tämän jälkeen nähty.

Lake Placidin kilpailu on osa suomalaista talviurheiluhistoriaa, mutta se ei suinkaan ole ainoa asia, josta Juha Mieto on tunnettu. Mies oli aikoinaan yksi suomalaisen hiihdon suurista nimistä ja niitti menestystä 70- ja 80-luvulla jatkuvasti. Olympiakulta henkilökohtaisella tasolla jäi Miedolta lopulta saamatta, mutta silti tämän tasoisia hiihtäjiä ei edes Suomen kaltaisessa talviurheilumaassa synny kuin harvoin.

Yleistä tietoa Juha Miedosta

Kurikassa vuonna 1949 syntynyt Juha Iisakki Mieto on ehtinyt elämässään tehdä paljon. Yleisesti lempinimellä Mietaa tunnettu Mieto on tuttu suurimmalle osalle suomalaisista, sillä mies on ollut aktiivisesti mukana maan toiminnassa myös hiihtouransa jälkeen. Mieto istui muun muassa Keskustan kansanedustajan vuosina 2007 – 2011, mikä kertoo osaltaan hänen suosiostaan suomalaisten keskuudessa.

Etelä-pohjanmaalainen jörrikkä on vuosien varrella laukonut suorasukaiseen tyylinsä mielipiteitä monista asioista, ja Miedosta on tullut pienimuotoinen ilmiö myös nuoremman polven keskuudessa. Miedosta liikkuu esimerkiksi internetissä paljon kuvamuokkauksia, joissa irvaillaan (usein hyväntahtoisesti) miehen sanomisille; ”Juha Mietokin yllättyi” on hyvin tunnettu sarkastinen ilmaus sille, että jotakin odotettua on tapahtunut.

Juha Miedon hiihtoura

Juha Mieto on tarjonnut suomalaiselle talviurheilukansalle lukuisia jännittäviä hetkiä, joista monet ovat valitettavasti päättyneet Miedon todella niukkaan tappioon. Saman kaavan mukaisesti eteni jo Juha Miedon ensiesiintyminen olympialaduilla. Vuonna 1972 Sapporon olympialaisissa suuren yleisön tietoisuuteen noussut Mieto hävisi tuolloin pronssin 15 kilometrillä vain muutaman sadasosan verran. Mietaa tuskin itsekään arvasi, että kyseessä oli vain alkusoittoa saman matkan olympiakisan pettymykselle 8 vuotta myöhemmin.

Ensimmäisen arvokisamitalinsa Juha Mieto voitti Falunin MM-kisoissa. Tuolloin matkana oli 30 kilometriä, jonka Mieto taittoi toiseksi nopeimmin napaten itselleen hopeamitalin. Kisa muistetaan erityisesti siitä, että perinteisten arvojen mies Mieto suksi 30 kilometriä vanhoilla kunnon puusuksilla. Kisan voittaja Thomas Magnusson oli puolestaan ottanut käyttöönsä tuolloin uudet lasikuitusukset, joiden asiantuntijat arvioivat vaikuttaneen kisan tulokseen suuresti.

Ensimmäinen ja viimeinen olympiakulta sekä Lake Placidin tuplahopea

Juha Mieto ei siis urallaan voittanut arvokisakultaa henkilöhkohtaisella matkalla, mutta viestistä Mietaankin palkintokaapista löytyy kultamitali. Kyseinen olympiakulta on Innsbruckin olympialaisista vuodelta 1976, jolloin Suomen joukkue ylsi hienosti 4 x 10 kilometrin viestin voittoon. Henkilökohtaista menestystä Miedolle ei kuitenkaan näistä kekkereistä herunut.

Lahden MM-kisat vuonna 1978 eivät johtaneet kultajuhliin, mutta ennen Lake Placidin olympiakisoja kaksi vuotta myöhemmin Mieto oli vihdoin löytänyt huippukuntonsa. Kurikan jätti lähti kisoihin intoa puhkuen, mutta tähdet eivät olleet aivan kohdallaan. 30 kilometrin kisassa huono keli suosi kevyempiä hiihtäjiä, ja Mieto sai tyytyä 7. sijaan. 15 kilometrillä kaikki näytti kuitenkin menevän nappiin: Mieto johti kisaa aivan loppusenteille saakka, mutta Ruotsin Thomas Wassberg onnistui kuitenkin venyttämään ikimuistoisesti olympiakultaan sadasosalla ennen Mietoa.

Juha Mieto voitti hopeaa myös Lake Placidin 50 kilometrin kisassa, mutta tuolloin suomalaisella ei ollut mitään sanomista kisan voittajaa Nikolai Zimjatovia vastaan. Lake Placidin kisat jäivät samalla Miedon parhaaksi saavutukseksi; hän oli mukana myös Suomen 4 x 10 kilometrin viestijoukkueessa, joka voitti pronssia.

Uran jälkeinen elämä

Juha Mieto on pysynyt vahvasti julkisuudessa myös hiihtouransa jälkeen. Ennen nousemistaan eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä vuonna 2007 Mietaa toimi monenlaisissa tv-tehtävissä ja pr-hommissa. Hänet on nähty myös monien mainoskampanjoiden keulakuvana – varsinkin silloin kun mainostettu tuote on osunut yhteen Miedon oman arvomaailman kanssa.

Eduskunnassa Juha Mieto yritti ajaa tärkeäksi kokemiaan asioita: lähempää yhteyttä luontoon ja perinteiden ylläpitoa. Tämä ei kuitenkaan riittänyt enää uudelleenvalintaan vuonna 2011, jolloin Mieto yritti eduskuntaan samasta Vaasan vaalipiiristä kuin aiemminkin. Hän oli ehdolla myös vuonna 2015, mutta tuolloinkin äänisaalis jäi liian pieneksi, jotta paikka Arkadianmäeltä olisi auennut.