Legendat

Janne Ahonen

Janne Ahonen

Janne Ahonen on nostettu suomalaisen talviurheilun legendojen joukkoon sivustollamme jo nyt, vaikka miehen ura jatkuukin edelleen. Vuoden 2016 alussa Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa Ahonen kertoo tähtäävänsä vuoden 2017 MM-kisoihin, jotka käydään miehen kotikaupungissa Lahdessa. Moni uskoo Lahden hiihtokisojen 2017 olevan samalla Janne Ahosen viimeinen esiintyminen arvokisamäessä. Sitä ennen Ahosen on kuitenkin vakuutettava valitsijamiehet siitä, että hän edelleen ansaitsee paikkansa Suomen joukkueessa myös MM-kisoissa.

Janne Ahosen ura on ollut mäkihyppääjäksi todella mittava, ja mies on niittänyt menestystä mäessä myös poikkeuksellisen pitkään. Ahonen oli aikoinaan todellinen teinisensaatio, ja on todella arvostettavaa, että hänen intohimonsa lajia kohtaan on säilynyt jo vuosikymmenien ajan. Näiden vuosikymmenten aikana Janne Ahonen on myös noussut eräänlaiseksi suomalaisen mäkihypyn ikoniksi.

Yleistä tietoa Janne Ahosesta

Janne Petteri Ahoseksi ristitty tuleva mäkikotka synty vuonna 1977 Lahdessa. Olosuhteet olivat Ahosen uran kannalta alusta asti kohdallaan, sillä Lahden mäet ovat aivan huippuluokkaa. Lahden hiihtoseuraa koko uransa ajan edustanut Ahonen ottikin rakastamansa lajin haltuun jo hyvin nuorena. Hän oli mukana ensimmäisissä MM-kisoissaan Falunissa jo 15-vuotiaana, ja vaikka menestystä ei vielä tuolloin tullut, kirjoitti Ahonen nimensä suurilla kirjaimilla monen mäkihypyn ystävän sydämeen.

Janne Ahonen jatkaa siis uraansa edelleen, mutta mies on silti ehtinyt hypätä jo jäähyväiskilpailunsa. Tämä johtuu siitä, että Ahonen ilmoitti uransa loppumisesta vuonna 2008. Kanssahyppääjät ja Suomen hiihtoliitto halusivat muistaa Ahosta erityislaatuisella tapahtumalla, ja hänen kunniakseen järjestetyssä kisassa nähtiin koko Suomen (ja osittain Euroopan) mäkihyppymaailman kerma. Veri veti kuitenkin takaisin mäkeen, ja kaudella 2009 – 2010 Ahonen nähtiin jälleen tositoimissa.

Janne Ahosen mäkihyppyura

Janne Ahosen mäkihyppyura alkoi siis kansainvälisellä tasolla jo 15-vuotiaana. Nuorten MM-kultaa vuonna 1993 voittanut Ahonen valittiin tuolloin Suomen MM-kisajoukkueeseen kokemusta keräämään. Seuraavana vuonna Janne Ahonen pääsi myös juhlimaan ensimmäistä maailmancup-voittoaan vain 16 vuoden iässä.

Aikuisten tasolla Janne Ahonen voitti ensimmäisen MM-kultansa Thunder Bayssä vuonna 1995. Kyseessä oli joukkuekilpailu, mutta Ahonen pärjäsi hyvin myös henkilökohtaisella tasolla: tästä osoituksena kaksi yhdeksättä sijaa. Ensimmäisen huipputason henkilökohtaisen mitalinsa Ahonen voitti seuraavana vuonna Kulmin lentomäen MM-kisoissa, joissa hän sijoittui hopealle.

Ensimmäinen henkilökohtainen MM-kulta ja olympiamitali

Vuoden 1997 MM-kisat Trondheimissa toivat Ahoselle ensimmäisen henkilökohtaisen kultamitalin, jonka hän saalisti normaalimäestä. Vaikka Ahonen tuntui olleen mukana mäkikiertueella jo pitkään, oli hän MM-kultaa voittaessaan vasta 20-vuotias. Itse kisa muistetaan siitä, että Ahonen loikkaisi huiman hypyn kakkoskierroksella ja nousi voittoon ensimmäisen kierroksen kahdeksannelta sijalta. Samoissa kisoissa Ahonen ja Suomi voittivat kultaa myös joukkuekilpailussa.

Vuoden 1997 jälkeen Ahosen ura alkoi saada hieman ikäviä piirteitä. Miestä tuntui vaivaavan neljännen sijan kirous, joka alkoi vuoden 1998 Naganon olympialaisista. Seuraavan vuoden MM-kisoissa Ramsaussa Ahonen teki kyseenalaista mäkihstoriaa sijoittumalla neljänneksi sekä joukkuemäessä, normaalimäessä että suurmäessä – saavutus, johon yksikään muu hyppääjä ei ole yltänyt.

Ahonen ei yltänyt arvokisoissa kahden parhaan joukkoon Trondheimin menestyksen jälkeen kuin MM-kotikisoissaan Lahdessa, mutta Salt Lake Cityn olympialaisissa mies voitti ensimmäisen olympiamitalinsa. Kyseessä oli joukkuemäen hopea, joten Ahosen niskoille nostettu häviäjän viitta ei tämänkään jälkeen täysin karissut – varsinkin kun Suomi hävisi kultamitalin Saksalle lopulta vain 0,1 pisteen erolla.

Ahonen kuitenkin näytti epäilijöilleen. Vuonna 2004 hän voitti ensimmäistä kertaa mäkihypyn maailmancupin ja seuraavana vuonna Oberstdorfin MM-kisoissa Ahonen nappasi toisen ja (tähän asti) viimeisen henkilökohtaisen MM-kultansa suurmäestä. Ahosen viimeiset arvokisamitalit tähän mennessä ovat nekin Oberstdorfista, jossa Ahonen voitti vuoden 2008 lentomäen MM-kisoissa joukkuehopeaa ja henkilökohtaista pronssia.

Uran jälkeinen elämä

Kuten sanottua, Janne Ahonen jatkaa edelleen aktiiviuraansa, vaikka onkin ehtinyt jo lopettaa kertaalleen vuonna 2008. Ahonen ei ole tämän jälkeen kuitenkaan hypännyt aivan yhtä tiheään tahtiin kuin aiemmin, ja samalla miehen tienestit ovat jääneet aiemmasta selvästi. Tämän vuoksi Ahonen onkin siirtynyt osittain myös liike-elämän puolelle. Hän on muun muassa aloittanut hyppypukujen valmistamisen ja myymisen juniori-ikäisille mäkihyppääjille – enimmäkseen ulkomaille.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita rakastava Ahonen on harrastanut pitkään myös moottoripyöriä ja kiihdytysautoja. Jälkimmäisestä intohimosta on tullut myöhemmin myös ammatti, sillä Ahonen perusti vuonna 2011 oman kiihdytysautotallin, Ahonen Racing Team. Hän on myös myynyt firmansa Art Sports Oy:n kautta autoilutapahtumia ja VIP-tilaisuuksia yrityksille ja yksityishenkilöille.