Joukkuelajit

Curling

curling

Curling on Skotlannista alkunsa saanut peli, jota voisi verrata vaikkapa Suomessakin suosittuun petankkiin. Pelin tarkoituksena on toimittaa oman joukkueen kivet lähemmäs jäälle muodostetun kehän keskipistettä kuin vastustaja. Kivet laitetaan matkaan liu’uttamalla, ja heittäjän lisäksi jokaisella heittovuorolla tarvitaan myös harjaajia, jotka voivat tarvittaessa nopeuttaa kiven kulkua jäätä putsaamalla.

Jo 1500-luvulla ensi kertaa pelattu curling oli mukana ensimmäisissä olympialaisissa virallisena kilpailulajina. Niiden jälkeen peli kuitenkin poistettiin olympialajien listalta pitkäksi aikaa. Vasta vuosi 1998 ja Naganon olympiakisat palauttivat curlingin takaisin talviolympialaisiin.

Curling-pelin toiminta

Curling-joukkueeseen kuuluu neljä henkeä, ja peliä pelataan aina kahden joukkueen välisenä otteluna. Arvokisoissa näitä otteluita käydään yleensä alkusarjoissa, joiden jälkeen siirrytään pudotuspelivaiheeseen.

Molemmilla joukkueilla on curling-ottelussa käytössään kahdeksan kiveä jokaista päätä (pelikierrosta) kohden. Kaikki joukkueen jäsenet osallistuvat jokaiseen pelikierrokseen heittämällä kaksi kiveä, minkä jälkeen lähimpänä keskustaa oleva joukkue voittaa kyseisen pään. Pisteitä jaetaan sen mukaan, kuinka monta kiveä joukkueella on vastustajaa lähempänä pesän keskustaa. Päitä pelataan yhdessä curling-ottelussa useimmiten kahdeksan, mutta arvokisajäillä päiden määrää kasvatetaan kymmeneen.

Tärkeä curling-konsepti on myös viimeisen kiven etu. Se tarkoittaa joukkuetta, joka saa heittää pelikierroksella viimeisenä. Koska viimeinen kivi on yleensä ratkaiseva, on sillä suuri merkitys pään lopputulokseen. Viimeisen kiven etu siirtyy aina toiselle joukkueelle, mikäli viimeistä kiveä hallitseva joukkue voittaa pään.

Suomen menestys curlingissa

Curlingin suosio Suomessa räjähti ennätyskorkealle tasolle vuoden 2006 olympialaisissa Torinossa, kun Suomen curling-maajoukkueen tuolloinen kapteeni Markku Uusipaavalniemi johdatti Suomen historialliselle hopeasijalle.

Uusipaavalniemi on muutenkin todella tärkeä osa suomalaista curling-historiaa, sillä vasta hänen alaisuudessaan Suomi on onnistunut keräämään lajissa menestystä. Ensimmäistä kertaa suomalaiset pääsivät juhlimaan arvokisamitalia vuonna 1998, jolloin joukkue oli kolmas. Ensimmäinen arvokisakultamitali Suomeen tuli puolestaan vuoden 2000 EM-kisoissa Oberstdorfissa.