Mahakelkkailu eli skeleton on hurjannäköinen laji, jossa kelkkailija kiitää ränniä pitkin vatsallaan pää menosuuntaa kohti. Kyseessä on siis rattikelkkailusta ja ohjaskelkkailusta poiketen ainoastaan yksilölaji. Skeleton on ollut mukana talviolympialaisissa jo kauan sitten, sillä lajissa kilpailtiin ensimmäistä kertaa olympiamitaleista jo vuonna 1928. Laji on kuitenkin myös poistettu olympialaisten ohjelmasta muutamaan kertaan, ja se on ollut yhtäjaksoisesti mukana vasta vuodesta 2002 ja Salt Lake Citystä lähtien. Naisten viralliset mahakelkkailukilpailut aloitettiin vuonna 1996.
Mahakelkkailuvarusteet
Itse kelkka on mahakelkkailussa todella matala, korkeudeltaan vain noin 8 – 20 senttimetriä. Sen pituus on puolestaan noin metrin pituussuuntaan, hieman vähemmän leveyssuuntaan. Muodoltaan mahakelkkailussa käytettävä kelkka on siis suorakulmiomainen. Kelkan pohjaan on kiinnitetty kaksin kappalein teräksisiä jalaksia, joilla kelkka kiitää kourua alas huimaa vauhtia.
Itse kelkkailija pukeutuu pakolliseen kypärään ja kyynärsuojiin. Lisäksi kelkkailijoilla on yllään mahdollisimman aerodynaaminen puku, jolla vauhtia yritetään nostaa entisestään.
Yleistä tietoa mahakelkkailusta
Kilpailijat lähtevät skeletonissa vauhtiin juoksemalla mahdollisimman kovaa vauhtia eteenpäin työntäen kelkkaa edessään. Kun kilpailija saavuttaa varsinaisen lähtöpisteen, hyppää hän kelkan päälle vatsalleen tarttuen käsillään kelkan päällä sijaitseviin kädensijoihin.
Mahakelkkailu on vaaralliselta näyttävä laji, jossa vauhdit nousevat todella huimiin lukemiin. Normaalisti kisoissa nähdään enintään noin 100 kilometrin huippuvauhteja, mutta välillä kelkka saattaa saavuttaa jopa 140 kilometrin nopeuden.
Kelkkailija puristaa kädensijoja koko laskun ajan, ja hänen päänsä syöksyy halki kourun ensimmäisenä. Laskun aikana kelkkailijan leuka viistää jäätä vain sentin tai parin korkeudella. Koska kelkka on käytännössä pelkkä suorakulmion muotoinen laatta, on sitä ohjattava ruumiinliikkeillä ja koskettamalla jäätä kevyesti kengillä. Kilpailun voittaja päätetään yksinkertaisesti nopeuden perusteella, eli tyylipisteitä ei lajissa jaeta.