Legendat

Matti Nykänen

Matti Nykänen

Kun puhutaan suomalaisen talviurheilun legendoista, on Matti Nykänen varmasti yksi suurimmista. Neljä kertaa mäkihypyn olympiakultaa voittanut Nykänen hallitsi mäkihypyn arvokisoja 80-luvun alkupuolelta aivan vuosikymmenen loppuun asti. Miehen palkintokaapista löytyy olympiakultamitalien lisäksi koko joukko MM-mitaleita, ja hänen saavutuksensa ovat täysin omaa luokkaansa suomalaisen mäkihypyn saralla.

Matti Nykänen oli värikäs persoona jo urheilu-uransa aikana, mutta uran jälkeen Matin tahti on vain kiihtynyt. Alkoholi ja Nykänen ovat yhdistelmä, joka poikii otsikoita Seiskaan ja iltapäivälehtiin edelleen viikosta toiseen. Nykänen on sekoiluidensa lisäksi ehtinyt myös muun muassa levyttämään musiikkia, josta suomalaiset ovat saaneet nauttia kapakkareissuillaan jo pitkään.

Yleistä tietoa Matti Nykäsestä

Jyväskylässä vuonna 1963 syntynyt Matti Ensio Nykänen ei jätä ketään kylmäksi. Vanhemmat mäkihypyn ystävät muistelevat miehen 80-luvun kisoja lähes tulkoon silmäkulmat kosteina; Nykänen oli parhaimmillaan maailman paras mäkihyppääjä, jonka pää tuntui kestävän kovissa paikoissa jopa yllättävän hyvin ottaen huomioon miehen luonteen yksityiselämässä. Nykäsen kotikaupunki Jyväskylä on kunnioittanut Nykästä antamalla yhdelle hyppyrimäelleen nimen Matti Nykäsen mäki.

Matti Nykänen on yksi niistä urheilusankareistamme, jonka myös nuoremman polven penkkiurheilijat ja lööpinlukijat tuntevat. Jos on joskus tallannut minkä tahansa suomalaisen kaupungin katuja, on varmasti törmännyt Nykäsen kasvoihin (joskus turvonneina, joskus terveemmän näköisenä) iltapäivälehtien kannessa. Onpa miehen elämästä tehty elokuvakin – ”Matti” – joka on osittain fiktiivinen kertomus Nykäsen elämänvaiheista. Elokuvassa pääroolia esitti Nykäsen hyvä ystävä Jasper Pääkkönen.

Matti Nykäsen mäkihyppyura

Matti Nykäsen mäkihyppyura on vailla vertaa Suomen maassa, eikä kansainvälisessäkään vertailussa löydy montaa Nykäsen saavutuksiin yltänyttä mäkihyppääjää vielä tänäkään päivänä. Nykänen ilmestyi parrasvaloihin ensi kertaa vuoden 1981 Suomen mestaruuskisoissa ja nuorten MM-kisoissa, joissa molemmissa Matti nousi korkeimmalle korokkeelle kisan päätteeksi.

Nykäsen nousu huipulle oli todella nopea. Miehen kaulaan ripustettiin ensimmäinen aikuisten tason MM-kultamitali heti vuoden 1981 menestyksen jälkeen, kun Nykänen voitti suurmäen MM-kultaa Oslon kisoissa. Seuraavana vuonna Matti Nykänen kruunattiin myös mäkihypyn maailmancupin voittajaksi. Vuonna 1984 luvassa oli puolestaan ensimmäinen olympiakulta – jälleen suurmäestä – kun Nykänen antoi oman panoksensa Suomen huippusuoritukselle Sarajevon olympialaisissa 1984.

Calgaryn kolme olympiakultaa vuonna 1988

Matti Nykänen jatkoi vahvoja otteitaan maailmancupissa ja MM-kisoissa myös ensimmäisen olympiakultansa jälkeen. Hän murskasi lisäksi lentomäessä mäkihypyn maailmanennätyksen useampaankin otteseen. Nykäsen vahvat esitykset eivät jääneet huomaamatta Suomessakaan, vaan mies valittiin vuonna 1985 Suomen Vuoden urheilijaksi.

Parhaiten Matti Nykäsen mäkihyppy ura muistetaan Calgaryn olympialaisista vuodelta 1988. Nykänen oli voittanut aiemmin samana vuonna Keski-Euroopan arvostetun mäkiviikon, joten odotukset suomalaista kohtaan olivat syystäkin korkealla Calgaryn kisojen alkaessa. Nykänen ylitti kuitenkin menestyksellään kaikki odotukset. Calgaryn olympialaisissa Matti Nykänen voitti sekä suurmäen että normaalimäen henkilökohtaisen olympiakullan ja kruunasi kisansa johtamalla Suomen joukkuemäen voittoon. Vuonna 1988 Nykänen valittiin jälleen syystäkin Vuoden urheilijaksi. Tämä vuosi jäi myös Nykäsen uran parhaaksi, vaikka mies saalistikin vielä muun muassa MM-kultaa Lahden kisoissa Suomen joukkueen kanssa.

Uran jälkeinen elämä

Matti Nykäsen uran jälkeisestä elämästä voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon. Kun Nykäsen huippu-ura alkoi olla paketissa 90-luvun alkupuolella, haistoivat myyntimiehet Matin potentiaalin Suomen kansan viihdyttäjänä.

Vuonna 1992 nähtiin Matti Nykäsen debyytti laulajana, kun hän julkaisi ensimmäisen pitkäsoittonsa Yllätysten yö. Levy myi yllättäen kultaa, ja tällä saavutuksella Nykänen nosti itsensä Tapio Rautavaaran kastiin ainoana suomalaisurheilijana, joka on onnistunut voittamaan olympiakultaa ja myymään kultaa levyttävänä artistina. Nykänen on julkaissut myös kaksi muuta albumia: Samurai ja Ehkä otin, ehkä en. Kuten jo aiemmin mainittiin, Nykänen on kiertänyt Suomen baareja ja muita keikkapaikkoja jo vuosia, ja sama tahti jatkuu toivottavasti myös tulevaisuudessa.

Keikkailun ja levytysten lisäksi Matti Nykäsen uran jälkeiseen elämään liittyy valitettavasti paljon ikävämpiäkin asioita. Nykänen ei ole koskaan varsinaisesti vieroksunut alkoholia, ja kontrolli on pettänyt ex-mäkikotkalla useaan otteeseen. Kaikkein pahin episodi sattui vuonna 2004, jolloin Nykänen tuomittiin käräjäoikeudessa kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen tapon yrityksestä.

Nykänen istui ensimmäisetä linnatuomiostaan ensikertalaisena vain puolet. Vankeus ei kuitenkaan hidastanut Nykäsen tahtiaa, vaan jo seuraavan vuoden maaliskuussa Matti tuomittiin uudelleen kaltereiden taakse – tällä kertaa neljäksi kuukaudeksi pahoinpitelystä. Tämä tuomio muutettiin lopulta yhdyskuntapalveluksi, mutta vuonna 2010 Nykänen vietiin vankilaan oikeasti. Silloista vaimoaan, makkaratehtailijan tytärtä Mervi Tapolaa, törkeästi pahoinpidellyt Nykänen sai touhustaan vuoden ja neljän kuukauden mittaisen ehdottoman vankeusrangaistuksen. Nykyään Matti on taas vapaalla jalalla ja elää Lappeenrannassa viidennen vaimonsa Pia Talonpojan kanssa.