Taitoluistelu on yksi maailman perinteisimmistä talviurheilulajeista, ja sitä on historian saatossa käytetty usein myös näytöslajina. Kyseessä on puhdas arvostelulaji, jossa luistelijat suorittavat jäällä erilaisia temppuja ja hyppyjä musiikin tahdissa. Ennen kilpailun alkua kaikki luistelijat ovat suunnitelleet ja harjoitelleet oman tanssiohjelmansa, joka kuuluu myös arvosteltavien asioiden joukkoon.
Taitoluistelun historia olympialaisissa on hieman eriskummallinen, sillä laji tuli mukaan ensi kertaa jo kesäolympialaisten puolelle. Se siirrettiin kuitenkin talviolympialaisten ohjelmaan heti, kun ne järjestettiin ensi kertaa vuonna 1924.
Taitoluistelun eri lajit
Taitoluistelua harrastetaan neljässä eri päälajissa. Yksinluistelu on lajin yksilökilpailu, jossa kilpaillaan kahdessa eri ohjelmassa. Nämä ovat vapaaohjelma ja lyhytohjelma, joista ensimmäinen kattaa kaksi kolmasosaa kokonaiskilpailun pisteistä, jälkimmäinen loput. Vapaaohjelmassa luistelijat saavat suunnitella ohjelmansa kokonaan itse, kun taas lyhytohjelmaan kuuluu kahdeksan pakollista osaa.
Kahden tai useamman hengen ”joukkueina” käytäviä taitoluistelulajeja ovat pariluistelu, jäätanssi ja muodostelmaluistelu. Pariluistelu vastaa käytännössä yksinluistelua, ja ainoa ero on parin kanssa luisteleminen. Jäätanssissa lajista poistetaan monia vaikeampia temppuja, ja tuomaristo keskittyy arvostelemaan enemmän parin rytmiä ja askelia. Muodostelmaluistelussa kilpaillaan puolestaan vähintään 12 hengen joukkueina, jotka tekevät jäällä monenlaisia kuvioita.
Kuuluisia taitoluistelijoita Suomessa
Suomi ei ole koskaan kuulunut taitoluistelun aivan huippumaihin yksilö- tai paritasolla, mutta muodostelmaluistelussa menestystä on usein nähty. Yksilöpuolella Suomen kuuluisin ja menestynein taitoluistelija on Laura Lepistö, joka voitti urallaan kolme EM-mitalia ja yhden MM-mitalin. Lepistön uran suurimmat saavutkukset olivat Helsingin MM-kisojen yksinluistelun kultamitali vuodelta 2009 sekä vuoden 2010 MM-pronssi Torinon kisoista.