Ampumahiihto on sodasta ja metsästyksen juuren juontava urheilulaji, jossa kilpaillaan hiihtoladulla aseet selässä. Kilpailun aikana ampumahiihtäjät pysähtyvät ampumapaikoille, joilla ammutaan pienoiskiväärillä 50 metrin päässä sijaitsevia tauluja. Ampumapaikkoja on yleensä kaksi erilaista – makuu- ja seisomapaikka – ja itse hiihtokisa käydään yleisesti vapaalla hiihtotyylillä. Jos ampumahiihtäjät eivät osu tauluihin ammunnassa, joutuvat he kiertämään ohiampumiensa taulujen määrän edestä sakkokierroksia, joiden pituus on yleensä 150 metriä. Jos sakkorinkiä ei ole käytössä, lisätään urheilijan hiihtoaikaan jokaisesta ohilaukauksesta yksi sakkominuutti.
Ampumahiihdon eri kilpailut
Ampumahiihdossa on useita erilaisia kilpailumuotoja, joissa kisataan niin maailmancupissa kuin arvokisoissakin. Ampumahiihtokisat ovat monilta osin samanlaisia kuin maastohiihdossa käytetyt kilpailut. Alla esittelemme neljä henkilökohtaista ampumahiihdon kisatyyppiä, joiden lisäksi lajissa kilpaillaan myös viesteissä.
Normaalikilpailu
Normaalikilpailu ampumahiihdossa koostuu 20 kilometrin (naisilla 15 kilometrin) hiihto-osuudesta sekä neljästä ampumapaikasta, jotka käydään järjestyksessä makuu-pysty-makuu-pysty. Normaalikilpailussa käytetään sakkokierrosten sijaan sakkominuutteja.
Yhteislähtö
Yhteislähtö on hieman normaalikisaa lyhyempi (miehet 15 km, naiset 12,5 km) kilpailumuoto, jossa kaikki urheilijat lähtevät matkaan samanaikaisesti. Ammunnat käydään järjestyksessä makuu-makuu-pysty-pysty ja ohilaukauksista rangaistaan sakkoringillä. Kilpailijoita on yhteislähdössä yleensä 30, jotta liialta ruuhkalta vältytään.
Pikamatka
Pikamatka eli sprintti on kahden ammunnan (makuu-pysty) nopea ampumahiihtokilpailu, jossa miehet hiihtävät 10 kilometriä ja naiset 7,5. Käytössä on 150 metrin sakkorinki.
Takaa-ajo
Takaa-ajo on pikamatkalta saatujen tulosten pohjalta käytävä kisa, jossa pikamatkalla parhaiten menestyneet kilpailijat lähtevät matkaan ensimmäisenä. Matkan pituus on 12,5 kilometriä miehillä, 10 naisilla. Neljän ammunnan pituinen kisa käydään muodssa makuu-makuu-pysty-pysty.
Kuuluisia ampumahiihtäjiä Suomessa
Ampumahiihto ei ole Suomessa koskaan ollut samanlainen menestyslaji kuin vaikkapa maastohiihto tai mäkihyppy. Viime vuosina lajiin on kuitenkin saatu Suomestakin joitakin huippunimiä.
Suomen kuuluisin ja menestynein ampumahiihtäjä on edelleen uraansa jatkava Kaisa Mäkäräinen, joka on voittanut maailmancupin kokonaiskilpailun kahdesti. Ensimmäinen voitto kaudella 2010 – 2011 oli samalla Suomen ensimmäinen maailmancup-voitto tässä lajissa. Mäkäräinen on lisäksi voittanut takaa-ajon MM-kultaa vuonna 2011.