Lumilautailu on yksi tuoreemmista talviurheilulajeista, sillä se kehitettiin vasta 1960-luvulla Yhdysvalloissa. Rullalautailusta inspiraationsa saanut laji nousi suureen suosioon varsinkin nuorten keskuudessa, ja laji vetoaa edelleen parhaiten juuri nuoriin laskettelun ystäviin. Monet lumilautailijat harrastavat lajia nimenomaan harrastamisen ja erilaisten temppujen tekemisen vuoksi, eivätkä varsinaiset lumilautailukilpailut ole yhtä suosittuja kuin monissa muissa lajeissa. Olympialaisissa on kilpailtu lumilautailussa vuodesta 1998 lähtien, jolloin Naganon kisoissa jaettiin ensi kertaa mitaleita halfpipessa ja suurpujottelussa.
Lumilautailun eri tyylit
Aivan kuten vaikkapa alppihiihto, myös lumilautailu on jaettu useisiin eri lajityyppeihin. Eri lajityyppien sisällä on lisäksi pienempiä kilpailulajeja, joihin lumilautailijat voivat erikoistua.
Freestyle
Freestyle-lumilautailu on se yleisin tapa lumilautailla niiden lajin harrastajien keskuudessa, jotka ovat harrastaneet aiemmin esimerkiksi rullalautailua. Kaikki lumilautailu, jossa tehdään rullalautailun tapaisia temppuja, kuten kaiteella liukumisa ja erilaisia hyppyjä, lasketaan Freestyle-lumilautailuksi.
Freestyle sisältää kolme kilpailulajia, joissa lautailijat voivat mitata keskinäistä paremmuuttaan. Näitä ovat big air (hyppy korkeasta hyppyristä), half-pipe (kourussa käytävä lumilautailukisa) sekä slopestyle (rinne, johon on rakennettu erilaisia temppumahdollisuuksia).
Ratalasku
Ratalasku eli carving on nopeavauhtista kilpalaskua, jossa lumilautailijat kilpailevat laskettelutyyliin. Ratalaskukilpailut voidaan käydä perinteisesti kelloa vastaan tai modernimmin kahdessa vierekkäisessä rinteessä, joita lumilautailijat laskevat alas samanaikaisesti. Ratalumilautailussa rinteeseen on asetettu portteja, joiden läpi kilpailijoiden on laskettava. Laji on meko vaativa, sillä laudalla tehtävät jyrkät käännökset vaativat paljon lihasvoimaa.
Rinnelasku
Rinnelasku on lumilautailun harrastamista yksinkertaisesti rinnettä alas laskemalla. Rinnelaskussa ei tehdä temppuja, eikä siinä käydä kilpailuja; rinnelaskija kruisailee mäkeä alas omaan tahtiinsa, eikä edes hyppyjen tekeminen ole yleistä.
Kuuluisia lumilautailijoita Suomessa
Suomi on yksi lumilautailun huippumaita, sillä maamme pitkät ja lumiset talvet tarjoavat lautailijoille loistomahdollisuudet harjoitteluun. Vaikka Suomesta tulee enemmän vapaalaskuun ja freestyle-temppuihin erikoistuneita lumilautailijoita, ovat suomalaiset lumilautailijat kuitenkin niittäneet melko mukavasti menestystä myös virallisissa kisoissa.
Tunnetuimpia suomalaisia lumilautailijoita ovat muun muassa Heikki Sorsa ja Antti Autti, joista jälkimmäinen voitti urallaan kaksi MM-kultaa vuonna 2005. Autin MM-kultamitalit tulivat half-pipessa ja big airissa. Hän on myös ensimmäinen ei-yhdysvaltalainen, joka on voittanut arvostetun X Gamesin lumikourukisan.