Ringette on Kanadasta alkunsa saanut peli, jota pelaavat poikkeuksellisesti vain naiset. Ringette luotiin jääkiekon vastapainoksi, sillä monet naiset kokivat fyysisen kiekkopelin liian rajuksi, jotta se olisi saavuttanut suuremman suosion. Ringetessä fyysisyys onkin karsittu pois kokonaan, eikä taklaamista sallita. Tästä syystä se sopii mainiosti myös pienemmille tytöille, koska vaaraa loukkaantumisesta ei ole – ajoittaista jäälle pyllähtämistä lukuun ottamatta tietenkin.
Ringette-pelin säännöt
Ringette-pelissä käytetään mailana suoraa puutikkua, jossa ei yleensä ole sen suurempia hienouksia. Tällä mailalla liikutetaan pelivälineenä toimivaa kumista rengasta, joka on väriltään sininen. Pelin tarkoituksena on tietenkin toimittaa kuminen rengas vastustajan maaliin, ja voittaja on useampia maaleja tehnyt joukkue.
Ringetteä pelataan jääkiekkokaukalossa, johon on maalattu kaksi erillistä ringetteviivaa siniviivan ja päädyn väliselle alueelle. Nämä viivat muodostavat pelin keskialueen sekä hyökkäysalueen. Keskialueella voi pelata vapaasti vaikka koko viisihenkinen joukkue, mutta hyökkäysalueella pelaajia saa olla enintään kolme joukkuetta kohden (plus puolustavan joukkueen veräjänvartija). Lisäksi siniviivan ylittäminen on ringetessä sallittua vain syöttämällä pelivälineen viivan yli toiselle pelaajalle.
Suomen menestys ringetessä
Suomi on ringeten todellinen mahtimaa, mikä on upea juttu varsinkin siinä mielessä, että lajin aikoinaan kehittänyt Kanada on jäänyt MM-mitalitaulukossa kauas Suomen taakse.
Ringeten maailmanmestaruudesta on pelattu vuodesta 1990 lähtien. Kanada hallitsi lajin alkuvuosia vahvasti, mutta tämän jälkeen valtikan on ottanut käsiinsä sinivalkoinen ringettejoukkue. Suomi on voittanut yksitoista kertaa pelatuista ringeten maailmanmestaruuskilpailuista kaikkiaan seitsemän, ja vain neljä kertaa kultamitalit ovat lipsahtaneet Kanadan puolelle. Suomi on ollut suorastaan dominoiva viimeisen 12 vuoden ajan, sillä viisi viimeistä ringeten MM-finaalia ovat päättyneet suomalaisjuhliin.