Mika Myllylä on vuoden 1998 olympiavoittaja Naganosta, jossa Myllylä sivakoi ensimmäisenä maalin 30 kilometrin perinteisen hiihtotyylin kisassa. Myllyllä on voittanut lisäksi neljä maailmanmestaruuskultaa, joten kyseessä on kiistatta yksi suomalaisen hiihdon ja talviurheilun historian suurimmista nimistä. Hänet, Jari Isometsä ja Harri Kirvesniemi tunnettiin lempinimellä karpaasit, mikä kertoo omaa kieltään miesten arvostuksesta suomalaisissa hiihtopiireissä.
Myllylä on valitettavasti tullut tunnetuksi myös ikävämmistä asioista. Hän jäi kiinni dopingin käytöstä surullisenkuuluisissa Lahden olympialaisissa vuonna 2001 monen muun suomalaisen kanssa, eikä Myllylän ura enää tämän jälkeen ottanut tulta alleen. Myllylä otti doping-kohun todella raskaasti, ja sen uskotaan johtaneen moniin ongelmiin myös hänen yksityiselämässään.
Yleistä tietoa Mika Myllylästä
Oulussa vuonna 1969 syntynyt Mika Myllylä on tärkeä osa suomalaista talviurheiluhistoriaa. Myllylä oli Suomen selkeä ykköshiihtäjä vuosina 1997 – 1999, jolloin hän saavutti suurimman menestyksensä arvokisaladuilla. Myllylän kohtalo on myös yksi traagisimmista tarinoista, joita Suomen talviurheilussa tunnetaan.
Mika Myllylä kärsi aktiiviuransa jälkeen monista ongelmista, ja alkoholismi oli varmasti yksi suurimmista. Hänet tuomittiin useaan otteeseen muun muassa rattijuopumuksesta, joiden seurauksena Myllylä menetti jopa ajokorttinsa. Hän sai myös pahoinpitelytuomioita kolmeen otteeseen vuonna 2010, jolloin Myllylän elämä oli lähtenyt jyrkkään alamäkeen. Vuoden 2011 heinäkuussa Mika Myllylä löydettiin kotoaan kuolleena epämääräisissä olosuhteissa, ja tapaus järkytti syvästi koko Suomea. Myllyllä oli kuollessaan vasta 41-vuotias.
Mika Myllylän hiihtoura
Mika Myllylän ura on yksi komeimmista, joita sinivalkoinen hiihtäjä on kautta aikain onnistunut luomaan. Myllylä esiintyi arvokisoissa ensimmäistä kertaa jo vuonna 1991 Val di Fiemmessä, mutta todellinen arvokisamenestys sai odottaa itseään vuoteen 1994 ja Lillehammerin olympialaisiin. Tuolloin Myllylä löi itsensä todella läpi kansainväliseen hiihtoeliittiiin.Myllylä hiihti upeat kisat ollen Suomen paras mieshiihtäjä kolmella mitalillaan: hopeaa 50 kilometrin perinteisellä, pronssia 30 kilometrin vapaalla ja pronssia 4 x 10 kilometrin viestissä.
Ensimmäisen MM-kultansa Mika Myllylä voitti vuoden 1997 MM-kilpailuissa Trondheimissa. Myllylä väläytteli läpi kisojen sijoittumalla ensin 10 kilometrillä pronssille ja sen jälkeen hopealle takaa-ajossa sekä 4 x 10 kilometrin viestissä. KIsojen viimeisellä matkalla, 50 kilometrin perinteisellä, Myllylä osui vihdoin jättipottiin. Hän jätti muut hiihtäjät kuninkuusmatkalla kauas taakseen ja nousi kisan jälkeen korkeimmalle korokkeelle kultamitali kaulassaan. Menestys johti myös Myllylän valintaan Suomen Vuoden urheilijaksi.
Olympiakultaa ja Ramsaun huikea tripla
Kausi 1997 – 1998 ei ollut maailmancupin osalta parasta Mika Myllylää, mutta vuoden 1998 olympialaisisa Naganossa mies oli vireessä. Myllylä voitti ensimmäisen ja ainoan olympiakultansa heti kisojen avausmatkalla. Kisa käytiin vaikeissa olosuhteissa, mutta pieni lumisade ei Myllylän vauhtia haitannut vaan muut jäivät karpaasista kauas. Naganosta Myllyllä sai tuliaisiksi myös kaksi pronssia: yhden henkilökohtaisen ja yhden viestipronssin.
Parhaiten Mika Myllylän hiihtoura muistetaan varmasti Ramsaun MM-kisoista vuonna 1999. Näissä kisoissa Myllyllä oli koko MM-kilpailuiden selkeä hiihtokuningas. Suomalainen voitti kisoissa lähes tulkoon kaiken mahdollisen; Myllylä sai juhlia MM-kultaa 10 kilometrin perinteisen kisassa, 50 kilometrin perinteisen kisassa sekä 30 kilometrin vapaan hiihtotyylin kisassa. Lisäksi hän oli todella lähellä voittaa myös takaa-ajon, mutta joutui lopulta taipumaan loppusuoralla Thomas Alsgaardille. Tämä laitettiin kuitenkin yleisesti sen piikkiin, että Myllyllä joutui ensimmäisenä hiihtäjänä raivaamaan lumisateen peittämän ladun.
Kuten jo aiemmin mainittiin, Mika Myllylän ura loppui käytännössä Lahden doping-skandaaliin vuonna 2011. Epo-hormonin käytöstä kiinni jäänyt Myllylä ei enää kilpailukieltonsa jälkeen onnistunut nousemaan takaisin maajoukkuetasolle.
Uran jälkeinen elämä
Mika Myllylän hiihtouran jälkeinen elämä on surullinen tarina. Myllylälle doping-skandaali oli todella kova paikka, ja monet suomalaiset muistavat varmasti miehen kirjoittaman ”Testamentin Suomen kansalle”, jossa hän pyysi syvästi anteeksi doping-rikkeitään. Myllylä toimi uransa jälkeen melko aktiivisesti liike-elämässä, mutta vuoden 2007 ero pitkäaikaisesta Suvi-vaimosta ajoi Myllylän lopulta pahaan alkoholikierteeseen. Tuona aikana hänen kasvonsa tulivat todella tutuiksi iltapäivälehtien sivuilta, eikä syynä enää ollut hiihtomenestys.
Myllylä yritti moneen otteeseen saada elämäänsä hallintaan eronsa jälkeen, mutta alkoholi tuntui saaneen miehestä yliotteen. Pahoinpitelyjupakat, rattijuopumukset ja muut ikävät tapahtumat tulvivat julkisuuteen yhä tiheämpään tahtiin. Vuoden 2011 toukokuussa Suomen kansa sai esimakua siitä, mitä oli tulossa: Myllylä löydettiin tajuttomana kaupan WC:stä ja päätyi sairaalahoitoon.
Muutamaa kuukautta WC-tapauksen jälkeen Myllyllä oli menettänyt kontrollinsa lopullisesti. Hän nukkui tietojen mukaan kirves sänkynsä alla, ammuskeli luvattomalla revolverilla ja joi vaarallisen paljon jatkuvasti. Heinäkuun 5. päivä Myllyllä löydettiin kotoaan kuolleena. Itsemurhaa epäiltiin pitkään kuolinsyyksi, mutta kuolinsyyntutkimuksen jälkeen hiihtolegendan ilmoitettiin kuolleen tapaturmaisesti.