Luistelulajit

Kaukopikaluistelu (short track)

kaukalopika

Kaukalopikaluistelu –tai englanninkieliseltä nimeltään short track – on jääkiekkokaukalossa käytävä luistelukilpailun muoto, jossa yleensä neljästä kuuteen luistelijaa kilpailee toisiaan vastaan samanaikaisesti. Short track -luistelussa käytettävän radan pituus on noin 111 metriä, joten kyseessä on nimensä mukaisesti todellinen luistelun pikamatka ainakin kaukaloon tehdyn radan pituuden perusteella. Kilpailuissa lyhyt rata kierretään aina kuitenkin vähintään viisi kertaa.

Kaukalopikaluistelu on myös olympialaji, joskin se ei ole ollut mukana olympiakisoissa vielä pitkään. Ensimmäistä kertaa kaukalopikaluistelu otettiin mukaan kisaohjelmaan vuonna 1992. Lajin perinteisiä mahtimaita ovat olleet Etelä-Korea, Kanada ja Kiina.

Kaukalopikaluistelun eri matkat ja säännöt

Short track -luistelussa kilpaillaan nykyään neljällä eri yksilötason matkalla ja kahdella viestimatkalla (naiset ja miehet). Yksilötasolla kaukalopikaluistelu on erittäin tasa-arvoinen laji, sillä sekä naiset että miehet luistelevat tasan samanpituisia matkoja: 500 metriä, 1000 metriä, 1500 metriä ja 3000 metriä. Viestissä naisten luistelumatka on 3000 metriä, miesten 5000 metriä.

Kaukalopikaluistelun säännöt ovat yksinkertaiset: nopeimmin kisamatkan suorittanut luistelija voittaa. Lajissa on kuitenkin joitakin erikoissääntöjä, jotka kieltävät muun muassa muiden oman maan luistelijoiden auttamisen ja tiimipelaamisen. Tässä lajissa ei myöskään saa tehdä hiihtoladuilta tuttua kurotusta ylittääkseen maaliviivan ensimmäisenä – luistimien nostaminen jäästä kun on näissä vauhdeissa vaarallista toisille kilpailijoille.

Kuuluisia kaukalopikaluistelijoita Suomessa

Vaikka Suomessa olisikin runsaasti jääkiekkohalleja, joissa kaukalopikaluistelua voisi harrastaa, ei laji ole koskaan ottanut meillä tulta alleen. Harmi sinänsä, koska talviurheilu Suomessa on muuten niin monimuotoista.

Suomen kuuluisin kaukalopikaluistelija on todennäköisesti Esa Puolakka, jonka aktiivivuodet ulottuivat 80- ja 90-luvulle. Parhaana saavutuksenaan Puolakka onnistui sijoittumaan 25. sijalle Lake Placidin olympiakaukalossa vuonna 1980. Kyseessä oli tuolloin 500 metrin kilpailu.