Jääkiekon MM-kisat ovat jo kaukana takana, mutta lätkävuosi ei suinkaan ole tullut vielä päätöksensä. Syyskuussa maailman parhaat kiekkoilijat kohtaavat nimittäin toisensa Kanadan Torontossa, jossa käydään jääkiekon World Cup 2016, eli suomenkieliseltä nimeltään jääkiekon maailmancup. Tässä turnauksessa pelataan pienessä NHL-kaukalossa, ja mukana ovat kaikki NHL-ammattilaiset kaikista parhaista lätkämaista. Luvassa on siis varmasti vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun miehestä otetaan mittaa World Cup -kaukalossa. Jääkiekon World Cup 2016 pelataan 17.9. – 1.10., ja suosittelemme kaikkia jääkiekkofaneja kirjoittamaan nämä päivät kalenteriinsa paksulla tussilla.
World Cup 2016 – paluu 12 vuoden tauon jälkeen
Jääkiekon World Cup 2016 on erityinen tapaus siinä mielessä, että kyseessä ei ole MM-kisojen tai olympialaisten tapainen säännöllisesti järjestettävä turnaus. Edellisen kerran jääkiekon World Cup pelattiin 12 vuotta sitten, jolloin Kanada pääsi juhlimaan mestaruutta. Tämä oli itse asiassa ainoa kerta, kun jääkiekon World Cup on pelattu tämän nimisenä – aiemmin turnaus tunnettiin nimellä Canada Cup.
Tänä vuonna World Cup pelataan ensi kertaa kokonaisuudessaan yhdessä maassa. Aiempina vuosina alkulohkot on järjestetty muualla, ja jatkoon menneet joukkueet ovat saapuneet varsinaiselle kisapaikalle vasta myöhemmin. Muutos on tervetullut, ja se luo turnaukseen paljon tiiviimmän tunnelman.
Kaksi lohkoa, kuusi maata, kahdeksan joukkuetta
Syksyn World Cupissa kilpailee tällä kertaa kuusi maata – Kanada, USA, Tsekki, Suomi, Venäjä ja Ruotsi – sekä kaksi yhdistelmäjoukkuetta – Eurooppa ja Pohjois-Amerikka. Jälkimmäiset kaksi joukkuetta ovat mielenkiintoisia lisäyksiä turnausmaiden joukkoon, ja varsinkin Euroopan joukkue voi hyvänä päivänä yllättää. Se on koottu neljän suuren eurooppalaisen kiekkomaan ulkopuolisista pelaajista, joten mukana ovat esimerkiksi Slovakian tähtipelaajat. Pohjois-Amerikan joukkue on puolestaan yhdistelmä alle 23-vuotiaita yhdysvaltalaisia ja kanadalaisia pelaajia.
Kisajoukkueet on jaettu kahteen lohkoon seuraavasti:
Lohko 1
- Kanada
- USA
- Tsekki
- Eurooppa
Lohko 2
- Venäjä
- Ruotsi
- Suomi
- Pohjois-Amerikka
Turnausjärjestelmä on kiitettävän yksinkertainen ja tarpeeksi karu, jotta jokaisessa pelissä on varmasti suuri panos – toisin kuin MM-kisoissa, joissa pelataan lukuisia ns. turhia otteluita.
Jääkiekon World Cup 2016 toimii lohkovaiheessa niin, että kummankin lohkon kaksi parasta etenevät jatkoon, kaksi viimeistä putoavat turnauksesta pois. Tämän jälkeen lohkon 1 voittaja kohtaa välierissä lohkon 2 kakkosen – ja toisin päin. Välieräotteluiden voittajat etenevät finaaliin, joka pelataan välieristä poiketen ”paras kolmesta”-systeemillä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että maailmancupin voittoon vaaditaan kahden ottelun voittamista finaalisarjassa.
Onko Suomella mahdollisuuksia?
Suomen Leijonat pelasivat upean turnauksen Venäjän MM-kisoissa aiemmin tänä vuonna, mutta nyt kyseessä ovat aivan eri karkelot. Eroa on myös turnaukseen lähtevässä leijonalaumassa – aina valmennusjohtoa myöten. Vuoden 2016 World Cupissa Suomen joukkueen vetovastuun ottavat ensi kertaa Lauri Marjamäki ja Jere Lehtinen, jotka valitsivat myös kisajoukkueen. Ja NHL-painotteinenhan se tietysti on, kun kerrankin siihen on mahdollisuus.
Suomen menestys World Cupissa perustuu kahteen seikkaan: maalivahtipeliin ja hyökkäyspeliin. Suomen maalivahtikaksikko Rinne & Rask ei kalpene kenellekään, ja samaa voi sanoa Suomen sentteritilanteesta. Joukkue on täynnä huipputason NHL-hyökkääjiä, joista suurin osa on kuitenkin nimenomaan senttereitä. Nähtäväksi jää, miten he sopeutuvat laiturin rooleihinsa. Puolustus lienee Suomen akilleen kantapää, sillä kokemusta kaipaisi takalinjoille rutkasti lisää. Jos kaikki menee nappiin, voi Suomi kuitenkin haastaa World Cupissa minkä maan tahansa.